U BiH posao izgubilo osam odsto građana

Bez autora
Jun 05 2011

Od početka globalne ekonomske krize krajem 2008. godine do marta ove godine, osam odsto građana BiH je izgubilo posao. Kriza je na neki drugi način negativno uticala na 57 odsto ispitanih, i to kroz smanjenja plata, ukupnih prihoda i kašnjenje plate. Najveći procenat lica koja su ostala bez posla u ovom periodu su imale završeno srednjoškolsko obrazovanje, najčešće trogodišnje. Lica sa fakultetskim i postdiplomskim obrazovanjem gotovo nisu ostajala bez posla (tek jedan odsto), ali spadaju u kategoriju koja je doživjela najveći pad prihoda. Zaposleni građani sada se manje plaše da će ostati bez posla nego što je to bilo u proljeće 2009. godine, te je njihov broj manji za 20 odsto u odnosu na period od prije dvije godine. Četiri od pet stanovnika BiH suočava se sa problemima koji su posljedica ekonomske krize, te je dvije trećine ispitanih smatraju da će trenutna kriza u BiH trajati još najmanje tri godine.

U BiH posao izgubilo osam odsto građanaOd početka globalne ekonomske krize krajem 2008. godine do marta ove godine, osam odsto građana BiH je izgubilo posao, objavio je Centar za istraživanje tržišta BiH.

U istraživanju Centra navodi se da je kriza na neki drugi način negativno uticala na 57 odsto ispitanih, i to kroz smanjenja plata, ukupnih prihoda i kašnjenje plate.

"Najveći procenat lica koja su ostala bez posla u ovom periodu su imale završeno srednjoškolsko obrazovanje, najčešće trogodišnje. Lica sa fakultetskim i postdiplomskim obrazovanjem gotovo nisu ostajala bez posla (tek jedan odsto), ali spadaju u kategoriju koja je doživjela najveći pad prihoda", navodi se u izvještaju.

Ističe se da se zaposleni građani sada manje plaše da će ostati bez posla nego što je to bilo u proljeće 2009. godine, te da je njihov broj manji za 20 odsto u odnosu na period od prije dvije godine.

U izvještaju se navodi da se četiri od pet stanovnika BiH suočava sa problemima koji su posljedica ekonomske krize, te da dvije trećine ispitanih smatraju da će trenutna kriza u BiH trajati još najmanje tri godine, piše sarajevsko "Oslobođenje".

Projekt menadžer za makroekonomski sitem Spoljnotrgovinske komore BiH Igor Gavran ocijenio je da ekonomska situacija u naredne tri godine neće biti dobra, ali da će prije toga BiH prevazići recesiju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik